Celková doba kynutí 1,5hod
1 prošlehané vejce na potírání
Preclíky, ač na to nevpadají, nejsou úplně jednoduché na přípravu. Rozhodně si ulehčíte práci, pokud máte domácí pekárnu, kvalitní kovový kuchyňský robot, nebo alespoň ruční hnětač. Aby totiž byly preclíky dobré, kvalitní a přesně tak křehké jak mají být, musíte dodržet poměr surovin a to způsobí zejména těžké zpracování těsta, které se hlavně na začátku velmi drobí a hrudkuje.
Začněte vždy tím, že necháte vzejít droždí. Rozdrobte jej do malé misky spolu s trochou vlažného mléka a špetkou cukru. Cukr tu není na chuť, ale čistě pro podporu kynutí. Stačí 5 minut na teplém místě a droždí začne pracovat.
Teď ve velké míse (robotu, nebo domácí pekárně) smíchejte předem prosáté mouky se solí a rozpuštěným máslem, žloutkem a zbytkem vlažného mléka. Lehce promíchejte (můžete použít i ruce) a přidejte kvásek. Teď začněte finálně zpracovávat těsto. Ze začátku to jde opravdu těžko, ale suroviny se postupně propojí a vznikne pružné, hladké a nelepící se těsto.
Nyní je čas na kynutí. Těsto v míse lehce zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo. Pokud je zrovna chladno a bojíte se, že by nemuselo těsto dobře nakynout, existuje skvělý trik. Nahřejte troubu asi na 50°C, stačí 5 minut. Pak troubu otevřete a na vyklopené víko postavte mísu s těstem. Tak máte dostatečné teplo pro kynutí zaručeno. Kynutí trvá zrhuba 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto přeneste na vál. Rozdělte asi na 10 bochánků, ze kterých postupně vyválejte klasické válečky. Z těch pak upleťte preclíky. Pletení je velmi jednoduché! Utvořte si náznak kolečka a pak místo jeho uzavření do kruhu konce překřižte a přitiskněte na opačné konce kolečka. Je to jen o cviku, první kousky nad tím možná budete přemýšlet, ale jak získáte cvik, bude to přirozeně jednoduché.
Preclíky chceme křupavé a křehké, proto už je teď rovnou ozdobte a dejte péct. Pokud byste někdy chtěli zkusit měkké a nadýchané, nechte je teď ještě 10minut kynout na plechu pod utěrkou.
Každý preclík potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte podle chuti. Klasické jsou preclíky s mákem, ale mám vyzkoušené i sezamové, kmínové, nebo s dýňovými semíky. Taky je možné použít nastrouhaný vyzrálý tvrdý sýr, například tipu Gouda nebo Cheddar.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova. Před podáváním nechte úplně vychladnout. Preclíky vydrží v uzavřené nádobě až 7 dní.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Obilí v moukách naší značky Babiččina volba pochází zásadně od našich dlouhodobých lokálních partnerů – českých farmářů, jednotlivců i zemědělských sdružení.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.