Preclíky

194 Preclíky

Ingredience

Na kvásek:

  • 10 g čerstvého droždí
  • 40 ml vody
  • 30 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto

 

Na těsto:

  • 50 g másla pokojové teploty
  • 50 ml mléka
  • 170 ml vlažné vody
  • kvásek
  • 10 g čerstvého droždí
  • 420 g hladké mouky na kynutá těsta + na podsypání
  • 10 g soli
  • rostlinný olej na vymazání plechu

 

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • hrubá mořská sůl na posypání

Postup

Kvásek

V misce smíchej droždí s vodou a přimíchej vodu
Misku přikryj potravinářskou folií a nech 2 hodiny při pokojové teplotě zrát

Těsto

V rendlíku zahřej mléko, aby bylo vlažné. Do mísy robotu vlij vlažnou vodu a mléko, kvásek, rozdrobené droždí a přidej ostatní suroviny. Míchej na střední rychlost 10 minut do tuhého těsta (nástavcem typu „hák“).

Posyp vál moukou a vyklop na něj vypracované těsto
Rukama vytvaruj bochánek, přikryj čistou utěrkou a nech na teplém místě zrát 30 minut (těsto zdvojnásobí objem).
Poté těsto znovu zpracuj rukama do bochánku, přikryj a nech přikryté utěrkou 30 minut zrát podruhé.

Vyzrálé těsto rozválej do válečku, rozděl ho na 12 stejných dílů, ze kterých vytvaruj kuličky. Každou kuličku vyválej na 45 cm dlouhý váleček tloušťky palce, širší uprostřed, užší na koncích. Ten ohni do tvaru podkovy, křížem přehni a vytvaruj preclík. Na vále posypaném moukou nech připravené preclíky 10 minut odpočinout.

V hrnci přiveď vodu k varu, stáhni teplotu a nech mírně vařit. Preclíky po 2-3 kusech vlož do vařící vody, stáhni plamen na minimum a mírně povař 1 minutu.
Předvařené preclíky vyjmi z vody, osuš je a polož na plechy vymazané olejem. Potři žloutkem rozmíchaným v mléce.

Na nejsilnější straně preclíky lehce nařízni ostrým nožem. Posyp solí a vlož do trouby předehřáté na 190°C, peč 25 minut do tmavě zlaté barvy. Po upečení nech vychladnout na mřížce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku