Domácí mléčné řezy

Kakao
78 Domácí mléčné řezy

Ingredience

na 8 řezů:

  • 3 vejce, žloutky oddělené od bílků
  • 3 PL cukru
  • 4 PL hladké a celozrnné špaldové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g / 1 vanička mascarpone
  • 200 ml / 1 kelímek smetany ke šlehání
  • tekuté sladidlo – med, čekankový nebo třeba javorový sirup

 

pečicí papír

Postup

Děti je milují a s naší moukou je připravíte zdravěji, domácí a plné kvalitních surovin a to za to stojí.

Nejprve začněte předehřívat troubu na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Nyní začněte s přípravou kakaového piškotu. Pro nadýchané piškotové těsto je zásadní vyšlehat dokonale tuhý sníh z bílků. K tomu vám pomůže špetka soli přidaná do bílků a také čistá, odmaštěná nádoba.

V další míse vyšlehejte žloutky s cukrem v nadýchaný sníh. Věnujte tomu i 7 minut času, aby byla hmota světlá, nadýchaná a lehká. Stranou promíchejte obě mouky (my jsme použili 2/3 celozrnné špaldové a 1/3 hladké špaldové) a přidejte kakao. Sypkou směs začněte opatrně zapracovávat do žloutkové pěny. Nakonec zlehka vmíchejte také sníh. Celou hmotu naneste opatrně na pečicí papír a rozetřete stěrkou. Pro lepší stažení piškotu z papíru je někdy lepší použít trochu oleje, ideálně olej ve spreji vhodný k vymazání formy. Pečte 10 minut. Po upečení piškot vyndejte a otočte ho těstem na mřížku pro chladnutí, shora opatrně stáhněte pečicí papír a nechte takto zchladnout.

Po vychladnutí vyšlehejte krém. Dejte mascarpone a šlehačku do robotu nebo vyšlehejte ručně. Míru slazení necháme na vás a chuti dětí, běžně je to kolem 2–4 lžic medu nebo sirupu. Piškot rozpulte a jednu polovinu hojně potřete krémem, přiklopte druhou polovinou a dejte přikryté vychladit do lednice. Pak krájejte na řezy ve tvaru obdélníku nebo i čtverce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku