Hraběnčiny řezy s jablky a lískovými ořechy

Jablka
726 Hraběnčiny řezy s jablky a lískovými ořechy

Ingredience

na těsto

  • (1 kulatá koláčová forma – cca 10 porcí)
  • 2 žloutky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

 

Ingredience na náplň a dokončení:

  • 100 g mletých lískových, vlašských nebo pekanových ořechů
  • 3 větší šťavnatá jablka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 50 g moučkového vanilkového cukru

 

Použitá mouka

Postup

Připravte si nejprve všechny suroviny. Alespoň hodinu předem je nechte v pokojové teplotě odpočívat. Poté zpracujte hladké těsto. Smíchejte mouku, cukr, pokrájené máslo a žloutky. Nechte hnětačem připravit těsto nebo ho lehce zpracujte rukou. Pracujte rychleji, máslo měkne pod teplotou dlaní. Třetinu těsta uložte do mrazáku. Zbytek vyválejte dokulata podle vaší formy.

Dejte předehřívat troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Ušlehejte si bílky. Nejprve lehce osolené do polotuha, poté přidejte cukr a došlehejte dotuha. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky.

Nyní vrstvěte do formy. Na těsto nejprve nasypte mleté ořechy. Na ně plátky jablek, ty posypte skořicí. Na jablka rozetřete tuhý sníh z bílků. Na něj na závěr nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku. Ve formě na koláč pečte zhruba 25 minut. Pokud byste chtěli tradičně péct v hlubokém plechu, stačí použít dvakrát více surovin a prodloužit dobu pečení na 40–45 minut.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.