Plněné ořechy s krémem podle babičky Matyldy

Vánoce
152 Plněné ořechy s krémem podle babičky Matyldy

Ingredience

Na ořechy:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • kvalitní holandské kakao (volitelné)
  • + formičky na ořechy

 

Na krém:

  • 300 g měkkého másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 PL espressa
  • 1 PL rumu

Postup

Začněte přípravou těsta. V hluboké míse prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přisypte najemno namleté vlašské ořechy a nakrájené změklé máslo. Podle receptu babičky Matyldy byly ořechy vždy s kakaem. Proto pokud chcete také kakaové ořechy, přidejte nyní i kakao.

Těsto zpracujte buď hnětačem v robotu, nebo ručně následovně. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Můžete zapojit také techniku frezáže – vetření másla do těsta a opakované roztírání dlaní. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Po odležení můžete péct ořechy. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Vždy zaplňte formičku tak ze dvou třetin a nechte uprostřed prohlubeň, aby zůstal prostor pro krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček a nechte zchladnout na mřížce.

Na krém si připravte změklé máslo pokojové teploty. Mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude nadýchané a zesvětlá. Do másla poté přidávejte po lžících cukr, také kávu a rum. Pokud jste nechali ořechy světlé, teď se pro kontrast hodí naopak tmavý krém. Přidejte tedy kvalitní kakao. Krémem pomocí zdobicího sáčku plňte ořechy a slepujte opatrně k sobě. Na závěr můžete ořechy ještě částečně máčet v čokoládě a třeba i obalit ořechovou drtí.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku