Myslivecké knoflíky

Vánoce
110 Myslivecké knoflíky

Ingredience

(na 3–4 plechy cukroví)

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 200 g změklého másla
  • 3 žloutky

 

Na lískooříškovou pusinku:

  • 3 bílky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 rozmixovaných piškotů
  • celé lískové oříšky nahoru

 

Postup

Všechny suroviny jsou nejlepší v pokojové teplotě. Vyndejte je proto z lednice tak 1–2 hodiny před samotnou přípravou těsta.

V míse utřete máslo, cukr a žloutky v hladký krém. Postupně zapracujte mouku. Vytvořte hladké, jednotné těsto, velmi podobné lineckému – ale více žluté pro obsah žloutků. Zabalte do fólie nebo voskovaného ubrousku a uložte do chladu do druhého dne.

Po vyndání těsta z lednice zapněte troubu na 190 °C. Těsto lehce propracujte rukou a nechte je povolit. Teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se pak vyválí. Nepodsypávejte moc, nejraději vůbec, aby poslední kousky nebyly příliš moučné.

Vyválejte těsto asi 4 mm vysoké a vykrajujte drobná kolečka velikosti knoflíku. Pokud nemáte přímo takové vykrajovátko, poslouží vám dobře i třeba malá sklenička. Ideální velikost je tak o průměru 1,5 cm. Kolečka opatrně pokládejte na plech s pečicím papírem s mírnými rozestupy.

Na pusinku vyšlehejte tuhý sníh z bílků a cukru, pak opatrně vsypte mleté ořechy a mixované piškoty. Nedávejte ovšem šlehat všechny suroviny najednou, nebo vám pusinka dostatečně neztuhne.

 

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku