400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g studeného másla
1 vejce
1 citron (nastrouhaná kůra z něj)
1 kg kyselejších jablek
1 vanilkový cukr
1 PL mleté skořice
podle chuti cukr
Na pracovní plochu si nasypte odváženou mouku. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte vajíčko, přidejte pokrájené studené máslo a ostatní suroviny. Rukama zpracujte křehké těsto tak, aby nebyly původní ingredience rozeznatelné.
Zabalte ho do fólie a uložte do lednice. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Lehce je vyždímejte, prosypte cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.
Těsto vyndejte a rozdělte na poloviny.
První polovinu vyválejte na celou plochu formy, ve které budete koláč péct. Na ni rozprostřete všechna jablka. Druhou polovinu buď můžete opět vyválet a tou pak koláč přikrýt, nebo vyválet proužky a utvořit mřížku.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut, horní těsto by mělo chytit zlatavý nádech. Krájejte na kostky po vychladnutí.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.