Bramborové šišky s mákem

Mák Povidla
72 Bramborové šišky s mákem

Ingredience na 4 porce

600 g moučných brambor (varný typ C – uvedena váha syrových brambor)

200 g polohrubé mouky

1 celé vejce (případně 2 menší)

sůl

 

Na dokončení:

100 g mletého máku

50 g moučkového cukru

4 lžíce rozpuštěného másla

4 lžíce rozehřátých švestkových povidel

Použitá mouka

Sladké obědy se řadí k nejkrásnějším chuťovým vzpomínkám na dětství. Šišky s mákem patří mezi ty nejlepší tradiční recepty našich babiček, které snadno zvládnete i vy.

Postup

Uvařte brambory ve slupce a poté je zcela vychladlé oloupejte. Následně je prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama nebo vařečkou vypracujte těsto, které nelepí. Nechte ho pár minut odstát a poté na pomoučeném vále postupně vyválejte šišky a skládejte je na pomoučený tác.

Abyste měli šišky stejné, můžete si odvažovat po 40 g těsto, než je vyválíte. Dohromady tak z těsta vytvoříte 20 šišek, na každou porci 5.

Šišky vhoďte (nejlépe všechny najednou, jestli vám to hrnec dovolí) do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je na talíři posypte mákem a cukrem, polijte máslem a přidejte rozehřátá povidla.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.