600 g moučných brambor (varný typ C – uvedena váha syrových brambor)
200 g polohrubé mouky
1 celé vejce (případně 2 menší)
sůl
Na dokončení:
100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
4 lžíce rozpuštěného másla
4 lžíce rozehřátých švestkových povidel
Sladké obědy se řadí k nejkrásnějším chuťovým vzpomínkám na dětství. Šišky s mákem patří mezi ty nejlepší tradiční recepty našich babiček, které snadno zvládnete i vy.
Uvařte brambory ve slupce a poté je zcela vychladlé oloupejte. Následně je prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama nebo vařečkou vypracujte těsto, které nelepí. Nechte ho pár minut odstát a poté na pomoučeném vále postupně vyválejte šišky a skládejte je na pomoučený tác.
Abyste měli šišky stejné, můžete si odvažovat po 40 g těsto, než je vyválíte. Dohromady tak z těsta vytvoříte 20 šišek, na každou porci 5.
Šišky vhoďte (nejlépe všechny najednou, jestli vám to hrnec dovolí) do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je na talíři posypte mákem a cukrem, polijte máslem a přidejte rozehřátá povidla.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.