Boží milosti

Velikonoce
199 Boží milosti

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 20 g másla
  • 90 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 20 g vanilkového cukru

 

Na smažení:

  • olej

 

Na obalení

  • moučkový cukr s vanilkou
  • moučkový cukr se skořicí

Postup

Z mouky a másla udělejte drobenku. Vmíchejte žloutky, zakysanou smetanu, cukr, sůl a citronovou kůru. Spojte všechny ingredience v hladké těsto a nechte deset minut odpočívat. Těsto vyválejte v plát, který 3x přeložte, znovu vyválejte a přeložte. Díky tomu se tuk v těstě pěkně rozprostře. Zabalte těsto do fólie a dejte na hodinu do lednice.

Z odpočinutého těsta vyválejte 4mm tenký plát a vykrájejte různé tvary. Při vyvalování nemusíte používat na podsypání mouku, jde to snadno i bez ní, a navíc se pak při smažení mouka nebude připalovat.

Tvary smažte na rozpáleném oleji dozlatova, trvá to jen minutku. Rychle je vyndejte a nechte okapat na ubrousku. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového cukru a vanilky nebo moučkového cukru a skořice.

 

Těsto vystačí na pěknou kopu cukroví. Ale stejně vám ani teplé ani studené nevydrží dlouho. Je výborné. Můžeme vykrajovat rádýlkem různé proužky a tvary. My jsme pro malé koledníky použili vykrajovátka ve tvaru kytek či různých zvířátek. Nejen že jim chutnalo, ale ještě se bavili vybíráním toho nejhezčího.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku