Boží milosti

Velikonoce
472 Boží milosti

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 20 g másla
  • 90 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 20 g vanilkového cukru

 

Na smažení:

  • olej

 

Na obalení

  • moučkový cukr s vanilkou
  • moučkový cukr se skořicí

Postup

Z mouky a másla udělejte drobenku. Vmíchejte žloutky, zakysanou smetanu, cukr, sůl a citronovou kůru. Spojte všechny ingredience v hladké těsto a nechte deset minut odpočívat. Těsto vyválejte v plát, který 3x přeložte, znovu vyválejte a přeložte. Díky tomu se tuk v těstě pěkně rozprostře. Zabalte těsto do fólie a dejte na hodinu do lednice.

Z odpočinutého těsta vyválejte 4mm tenký plát a vykrájejte různé tvary. Při vyvalování nemusíte používat na podsypání mouku, jde to snadno i bez ní, a navíc se pak při smažení mouka nebude připalovat.

Tvary smažte na rozpáleném oleji dozlatova, trvá to jen minutku. Rychle je vyndejte a nechte okapat na ubrousku. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového cukru a vanilky nebo moučkového cukru a skořice.

 

Těsto vystačí na pěknou kopu cukroví. Ale stejně vám ani teplé ani studené nevydrží dlouho. Je výborné. Můžeme vykrajovat rádýlkem různé proužky a tvary. My jsme pro malé koledníky použili vykrajovátka ve tvaru kytek či různých zvířátek. Nejen že jim chutnalo, ale ještě se bavili vybíráním toho nejhezčího.

Zavřít

Vážení zákazníci, věnujte prosíme pozornost tomuto sdělení

Z preventivních důvodů stahujeme z trhu část produkce výrobku Babiččina volba – pšeničná mouka hladká T530 (balení 1kg, šarže označená DMT 31.3., 4.4. a 6.4. 2023 mlýn Litoměřice).

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku