Věděli jste, že celkové množství zpracovaného obilí v České republice je přibližně 1 200 000 tun?
Naprostou většinu z toho tvoří pšenice, která mezi obilovinami zaujímá jedinečné postavení díky ideálním vlastnostem pro mletí.
1) Její endosperm (vnitřní část semene) je dostatečně křehký a vhodný pro zpracování do podoby krupic a mouk.
2) Z pšeničných zrn lze poměrně snadno odstranit klíček i obalové vrstvy a získat tak velmi čistý endosperm (bílá mouka). Pouze pšenice má v endospermu proteiny, které jsou schopny tvořit specifický pružný a tažný gel – lepek.
3) Tvorba lepku má svůj obrovský význam v pekárenství. Lepek, gel vzniklý při hnětení pšeničné mouky s vodou, je základem pšeničných těst a vytváří typickou strukturu pšeničného pečiva.
Chemické složení zrna se mění podle oblasti pěstování, odrůdy, hnojení, doby setí, počasí a ovlivňují ho i další faktory.
Neměnné je ale fyzické složení zrna, které dělíme na tři anatomické části:
Vnější, obalová část tvoří asi 14 % hmotnosti zrna a obsahuje vysoký podíl nerozpustné vlákniny.
Pod obalovou vrstvou se nachází endosperm, který představuje okolo 83 % hmotnosti obilného zrna. Obsahuje vysoký podíl sacharidů (především škrobu – až 75 %) a proteinů (obilné zrno jich má zhruba 12 %).
Od ostatních rostlinných bílkovin se pšeničná bílkovina liší schopností tvorby pružného gelu – lepku a železa. Je také hlavním zdrojem vitaminu B a rozpustné vlákniny.
Obilný klíček tvoří pouze 2–3 % hmotnosti zrna, je bohatý na bílkoviny a tuky.
Minerální látky obsažené v obilném zrnu jsou souhrnně označovány jako „popel“, což znamená anorganický zbytek po spálení rostlinného materiálu. Nejvyšší koncentrace je v podobalových vrstvách a naopak nejnižší v endospermu. Jde především o fosfor, zinek, měď, mangan a selen.
Endosperm je na obsah vitaminů chudý. Nejvyšší koncentrace jsou v obalových vrstvách a klíčku. Obiloviny je možno považovat za zdroj vitaminů skupiny B.
Z vitaminů rozpustných v tucích je to především vitamin E (tokoferoly), který je obsažen v klíčku. Celozrnná mouka a tmavší mouky (více vymleté) mají díky obsahu vitaminů vyšší nutriční hodnotu.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.