Základní recept na křehké pečivo
Vybrat tu pravou mouku je někdy oříšek. Proto přinášíme přehled základních těst a mouk, které se do nich hodí.
Jako první představíme recept na křehké pečivo, pod které spadají různé ovocné koláče, slané quiche nebo vánoční cukroví a drobné sušenky.
Ingredience
Postup
Mouku nasypte do mísy, do středu udělejte důlek, nasypte cukr, sůl, přidejte máslo a vejce. Směs zapracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet alespoň 30 minut v lednici.
Poté krátce prohněťte a vyválejte na pomoučněném válu. Připravte si formu na koláč, vymažte máslem a vložte do ní vyválené těsto. Propíchněte několikrát vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 160 ° C po dobu 10-15 minut. Poté ihned vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout.
Během pečení si připravte náplň, kterou následně nalijete do formy a necháte zapéct dalších 30 minut (dle postupu pro danou náplň).
Množství těsta se hodí pro formu o průměru 26 cm na ovocný nebo tvarohový koláč.
Jako první představíme recept na křehké pečivo, pod které spadají různé ovocné koláče, slané quiche nebo vánoční cukroví a drobné sušenky.
Speciální tipy
- Těsto na křehké pečivo potřebuje nižší teploty, jinak příliš měkne a začíná příliš lepit. To znamená, že lépe se vám bude pracovat, pokud ingredience, pracovní plocha a dokonce i ruce budou chladnější.
- Pracujte rychle a efektivně.
- Pokud těsto příliš změkne, vraťte jej na chvíli do lednice.
- Pokud chcete docílit toho, aby bylo těsto co nejkřehčí, místo celého vejce vmíchejte spolu s ostatními surovinami do těsta pouze žloutek.
- Křehké koláče se dají připravit dvěma způsoby. První z nich jsme uvedli výše. Druhým způsobem se používá pro nepečené náplně. Nejprve se upeče celý korpus dozlatova, a až po vychladnutí se potře čokoládovým krémem, tvarohem se želatinou, přidá se ovoce, nebo jiná náplň, která se dále již nezapéká.