Základní recept na třené těsto
Třené těsto je jedním z nejoblíbenějších těst. Je velmi nenáročné na požadované suroviny a jednoduché na přípravu i vlastní pečení.
Nejvíc se využívá na dortové korpusy, bábovky, perníky, makovníky, bublaniny a další podobné moučníky.
Existuje mnoho receptur, které se od sebe liší především v surovinách, vlastní příprava je ale v podstatě u všech druhů třeného těsta stejná.
Aby se vám těsto podařilo, je potřeba dodržovat nejen množství surovin, ale i postup, doporučenou teplotu a čas. A jako při každém pečení i zde záleží na kvalitě použitých surovin.
Než začnete
- Na všechny třené a šlehané piškotové moučníky se výborně hodí naše mouka Babiččina volba dortová. Extra světlá mouka dodá těstu hladkost. Piškot bude po upečení jemně pórovitý a vláčný. Doporučujeme ji použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky.
- Všechny ingredience by během zpracování měly mít pokojovou teplotu. Lépe se tak spojí a vytvoří krémovou homogenní hmotu. Pokud jste zapomněli vyndat ingredience včas, stačí omýt vejce v teplé vodě, máslo nakrájet na menší kousky a krátce ohřát v mikrovlnce (ale pozor, nesmí se rozpustit).
- Pokud chcete mít moučník obzvlášť nadýchaný, pak utřete nejprve žloutky s cukrem a potom máslo. Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně ho jako poslední surovinu zapracujte do těsta, které tak získá kyprost.
- Základní recept můžete měnit přidáním dalších přísad, jako jsou ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce nebo čokoláda. Přidat můžete také kapku alkoholu (např. rum).
- Těsto pečeme v předehřáté troubě a kontrolujeme pomocí špejle. Když zůstane dřívko po vytažení suché a čisté, je moučník hotový. V opačném případě ho nechte ještě několik minut péct.
Ingredience
- 200 g cukru krupice
- 2 celá vejce (velikost M)
- 200 g hladké mouky Babiččina volba dortová
- 100 ml oleje
- 200 g bílého jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kakao na tmavou část bábovky
Postup
V míse vyšlehejte vajíčka s oběma cukry. Přidejte olej, bílý jogurt, zamíchejte. Přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vymíchejte těsto.
Vymažte formu máslem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte část těsta. Do zbylého těsta přimíchejte kakao a následně vlijte do formy.
Pečte v předehřáté troubě ca 40 minut při 180 °C – pamatujte, že každá trouba peče trochu jinak, proto propečenost kontrolujte špejlí.
Tip: Naše základní těsto můžete vyzkoušet i na velikonočního beránka.