Základní recept na třené těsto

Třené těsto je jedním z nejoblíbenějších těst. Je velmi nenáročné na požadované suroviny a jednoduché na přípravu i vlastní pečení.

Nejvíc se využívá na dortové korpusy, bábovky, perníky, makovníky, bublaniny a další podobné moučníky.

Existuje mnoho receptur, které se od sebe liší především v surovinách, vlastní příprava je ale v podstatě u všech druhů třeného těsta stejná.

Aby se vám těsto podařilo, je potřeba dodržovat nejen množství surovin, ale i postup, doporučenou teplotu a čas. A jako při každém pečení i zde záleží na kvalitě použitých surovin.

Než začnete

  • Na všechny třené a šlehané piškotové moučníky se výborně hodí naše mouka Babiččina volba dortová. Extra světlá mouka dodá těstu hladkost. Piškot bude po upečení jemně pórovitý a vláčný. Doporučujeme ji použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky.
  • Všechny ingredience by během zpracování měly mít pokojovou teplotu. Lépe se tak spojí a vytvoří krémovou homogenní hmotu. Pokud jste zapomněli vyndat ingredience včas, stačí omýt vejce v teplé vodě, máslo nakrájet na menší kousky a krátce ohřát v mikrovlnce (ale pozor, nesmí se rozpustit).
  • Pokud chcete mít moučník obzvlášť nadýchaný, pak utřete nejprve žloutky s cukrem a potom máslo. Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně ho jako poslední surovinu zapracujte do těsta, které tak získá kyprost.
  • Základní recept můžete měnit přidáním dalších přísad, jako jsou ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce nebo čokoláda. Přidat můžete také kapku alkoholu (např. rum).
  • Těsto pečeme v předehřáté troubě a kontrolujeme pomocí špejle. Když zůstane dřívko po vytažení suché a čisté, je moučník hotový. V opačném případě ho nechte ještě několik minut péct.

Ingredience

  • 200 g cukru krupice
  • 2 celá vejce (velikost M)
  • 200 g hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 100 ml oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kakao na tmavou část bábovky

Postup

V míse utřete olej s oběma cukry. Přidejte postupně vajíčka, bílý jogurt a zamíchejte. Přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vymíchejte těsto.

Vymažte formu máslem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte část těsta. Do zbylého těsta přimíchejte kakao a následně vlijte do formy.

Pečte v předehřáté troubě ca 40 minut při 180 °C – pamatujte, že každá trouba peče trochu jinak, proto propečenost kontrolujte špejlí.

Tip: Naše základní těsto můžete vyzkoušet i na velikonočního beránka.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.