Špaldová mouka se stále více zabydluje v českých domácnostech a je vyhledávána zejména lidmi, kteří mají zájem o zdravý životní styl. Obsahuje totiž mimo jiné například vysoký obsah vlákniny, která, jak je všeobecně známo, zlepšuje trávení. Hodí se na pečení sladkého i slaného pečiva, a to i na to z kynutého těsta. Ze špaldy lze vyrobit vše od lineckého přes chleby, housky až po croissanty. Možná budou vypadat jinak, než jste zvyklí, ale možné to opravdu je. Sám mistr cukrář Josef Maršálek, ambasador mouk Babiččina volba, ji často používá na rohlíky, domácí housky, na dalamánky či domácí chleba.
I když se jedná o oblíbenou a běžně dostupnou mouku, je potřeba brát v potaz důležitý fakt – ne všechny výrobky na pultech českých supermarketů skutečně obsahují to, co uvádějí. V české legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent špaldy musí obsahovat. Pro výrobce tak vzniká velký prostor pro to, co lze za špaldovou mouku vydávat, z čehož následně plyne rozdílná kvalita těchto mouk na českém trhu. I přes nedostatečnou legislativu, my jako producent mouk Babiččina volba používáme pro výrobu špaldové mouky pouze prastaré odrůdy nešlechtěné špaldy, které jsou registrované ve Státní odrůdové knize. Není tedy žádných pochyb, že jde skutečně o špaldu. Tyto odrůdy jsou spolehlivě detekovatelné prověřenými laboratorními metodami jako pšenice špalda. Pravidelně také provádíme interní testování kvality našich špaldových mouk.
Spotřebitel však má však situaci komplikovanější a jen těžko se může v kvalitě špaldových mouk orientovat. Proto jsme identifikovali 3 pilíře – jakási vodítka, která mohou spotřebiteli při výběru mouk pomoci – na co byste si jako spotřebitelé měli dát při výběru špaldové mouky pozor. Jako jeden z pilířů mohou posloužit výsledky nezávislých spotřebitelských testů. I zde mouky Babiččina volba prokázaly svou nekompromisní kvalitu.
Nejjistější je kupovat špaldovou mouku od prověřených výrobců. Pokud však tápete i v této oblasti, pomoci vám může již zmiňovaný třetí pilíř – nezávislé spotřebitelské testy, které kvalitu špaldové mouky prověřily za vás. A právě kvalita mouky Babiččina volba byla ve spotřebitelských testech špaldových mouk provedených Mladou frontou DNES (7. 12. 2022) a deníkem Blesk (3. 2. 2022) potvrzena.
„Máme moc velkou radost z výsledku nezávislých spotřebitelských testů špaldových mouk, které jsou jen dalším potvrzením, že kvalita zrna, které zpracováváme, stejně jakožto kvalita produktů Babiččina volba, je pro nás prioritou číslo jedna. Pro výrobu špaldových mouk nepoužíváme žádné šlechtěné hybridní odrůdy, používáme pouze pravou špaldu s jejími typickými vlastnostmi, protože chceme, aby zákazník v naší mouce dostal přesně takové benefity, pro které si špaldovou mouku kupuje,“ říká David Truxa, ředitel společnosti GoodMills Česko.
GoodMills Česko dlouhodobě ve své komunikaci upozorňuje, že není špalda jako špalda. Mimo již zmíněnou edukaci zákazníků spolupracuje s Potravinářkou komorou ČR. Ta se tématem začala zabývat až předloni. Na základě schůzky PK s dalšími experty, která proběhla v září 2022, byly definovány odrůdy špaldy, které mohou být používány a také její minimální obsah. Ten musí v rámci jednoho balení dosáhnout 90ti procent. 10 procent je potom povolená kontaminace, které se při sklizni, skladování a mletí producenti nevyhnou. Povolené odrůdy jsou zapsány ve Státní odrůdové knize a jejich původ je prokazatelný laboratorními testy.
„My v GoodMills Česko chceme dodávat zákazníkům ty nejkvalitnější produkty a pro špaldové mouky Babiččina volba používáme pouze schválené odrůdy pravé nešlechtěné špaldy, čemuž odpovídá i cena špaldových mouk Babiččina volba,“ doplňuje David Truxa, ředitel společnosti GoodMills Česko.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.