Kynuté těsto – pusťte se do toho

Mnozí mají před kynutým těstem obrovský respekt, je totiž považováno za jedno vůbec z nejtěžších. Je náladové a často si tak nemůžete být jisti výsledkem. Díky našim tipům jej ale hravě zvládnete.

Než začnete

  • Základem je mouka. Ve spoustě receptů najdete mouku polohrubou. Hladká je ale vhodnější. S moukou Babiččina volba na kynutá těsta, která obsahuje dostatek lepku, se můžete do pečení bez obav pustit.
  • Krok číslo dvě je zvolit si správné droždí – musí být hlavně čerstvé a v dostatečném množství (jak jste mohli zjistit v našem předchozím článku).
  • Než začnete, zavřete okna nebo dveře. Ideální teplota pro kynuté těsto je ta pokojová (ca 21 stupňů).
  • Vyberte si kvalitní ingredience a včas je vyndejte z lednice, musí mít také pokojovou teplotu. Takže žádná vejce vytažená z lednice na poslední chvíli.
  • Věnujte těstu čas. Aby se kvasinky probraly a začaly pracovat, jak mají, potřebují k tomu vzduch, vlhkost, teplo a živiny a to vyžaduje čas.

Ingredience

Postup

Jak založit kvásek

Obzvlášť s použitím kostky droždí je dobré se přesvědčit, že je opravdu čerstvé a že kvasinky zajistí kynutí. V zadělaném těstě už může být pozdě.

Kvásek založíte tak, že do trošky vlažného mléka rozdrobíte droždí, přidáte lžičku cukru a rozmícháte v hustou kaši (můžete přidat i lžíci mouky). Na teplém místě nechte kvásek vzejít – bude to trvat asi tak 10 minut.

Jak na těsto

Než kvásek vzejde, smíchejte v míse mouku s cukrem a špetkou soli. Dejte na sůl pozor, zabíjí kvasinky, a proto nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, jinak těsto nenakyne.

V připravené směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte připravený kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte.

Teprve potom přimíchejte rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až na konec, se nevsákne do mouky a těsto pak bude lépe kynout.  Máslo musí být vlažné, aby nespálilo všechny kvasinky.

Těsto zakryjte utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout.

Kvašením se v těstě vytváří spousta malých pórů a těsto kyne a nabývá na objemu. Po hodině – dvou nabyde na objemu až dvojnásobně.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.