Mnozí mají před kynutým těstem obrovský respekt, je totiž považováno za jedno vůbec z nejtěžších. Je náladové a často si tak nemůžete být jisti výsledkem. Díky našim tipům jej ale hravě zvládnete.
Obzvlášť s použitím kostky droždí je dobré se přesvědčit, že je opravdu čerstvé a že kvasinky zajistí kynutí. V zadělaném těstě už může být pozdě.
Kvásek založíte tak, že do trošky vlažného mléka rozdrobíte droždí, přidáte lžičku cukru a rozmícháte v hustou kaši (můžete přidat i lžíci mouky). Na teplém místě nechte kvásek vzejít – bude to trvat asi tak 10 minut.
Než kvásek vzejde, smíchejte v míse mouku s cukrem a špetkou soli. Dejte na sůl pozor, zabíjí kvasinky, a proto nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, jinak těsto nenakyne.
V připravené směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte připravený kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte.
Teprve potom přimíchejte rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až na konec, se nevsákne do mouky a těsto pak bude lépe kynout. Máslo musí být vlažné, aby nespálilo všechny kvasinky.
Těsto zakryjte utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout.
Kvašením se v těstě vytváří spousta malých pórů a těsto kyne a nabývá na objemu. Po hodině – dvou nabyde na objemu až dvojnásobně.
Třené těsto je jedním z nejoblíbenějších těst. Je velmi nenáročné na požadované suroviny a jednoduché na přípravu i vlastní pečení.
Vybrat tu pravou mouku je někdy oříšek. Proto přinášíme přehled základních těst a mouk, které se do nich hodí.
Závin patří mezi tradiční dezerty. Těsto můžete naplnit jak sladkou náplní (strouhanými jablky, tvarohem, mákem, ořechy), tak i slanou (šunka, sýr).
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.