Žitný litý koláč s malinami

Léto Maliny
205 Žitný litý koláč s malinami

Ingredience:

180g /1 kelímek zakysané smetany

2 velká vejce (zhruba 110g)

100g celozrnné žitné mouky

100g hladké špaldové mouky

5g (1/2 sáčku) prášku do pečiva

90g rozpuštěného másla

60g třtinového cukru

1 lžíce moučkového cukru s vanilkou

nebo 1 sáček vanilkového cukru

žlutá nastrouhaná kůra z 1 citronu

 

Na dokončení:

400g červeného čerstvého ovoce

(na koláči na fotografii je použito 250g malin a 150g jahod)

100g mandlových plátků

Postup:

Veškeré suroviny na těsto smíchejte šlehačem nebo ručně v hluboké míse. Těsto nechte pár minut odpočinout. Není téměř tekuté, ale je hladké, bez hrudek a sladké, voní po citronu. Vymažte formu o průměru asi 25cm máslem a vysypte celozrnnou moukou.

Těsto přesuňte stěrkou do formy a vytvořte okraje jako u tartaletky. Dovnitř vyskládejte připravené ovoce. Pokud mícháte více druhů, dbejte na to, aby měly stejnou velikost. Posypte vše mandlovými plátky a pečte 35 minut ve vyhřáté troubě při 180 stupních.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku