Do mísy nalijeme vodu a přidáme ostatní suroviny. Promícháme vařečkou nebo pomocí robota a dohladka vypracované těsto necháme v míse 30 min zrát.
Po vyzrání rozdělíme těsto na díly podle velikosti forem. Těsto bude lepivé. Díly rukama zformujeme na válu pomoučeném žitnou moukou do tvaru válečku. Forma má být zhruba z poloviny plná.
Těsto necháme ve formách asi 30 min kynout. Poté chleby ve formách vložíme do zapářené trouby vyhřátě na 250°C (domácí troubu zapáříme tak, že na stěny rozpálené trouby nastříkáme vodu).
Po třech minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, snížíme teplotu na 180°C a pečeme 35 až 40 minut dle velikosti formy, aby kůrka získala tmavohnědou barvu.
Po vyndání z trouby chleby opatrně vyklopíme z forem a necháme vychladnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.