Žitné muffiny s podmáslím

199 Žitné muffiny s podmáslím

Ingredience

Na 6 muffinů:

  • 70g celozrnné žitné mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 10g měkkého másla
  • 1 lžička prášku do pečiva (asi půl sáčku)
  • 40 g přírodního třtinového cukru
  • 50g malin (čerstvé i mražené)

3 polévkové lžíce kvalitního farmářského podmáslí

Postup

Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovou esencí. Podle sezony můžete přidat třeba mandlové aroma a místo malin jablka. Nebo v červenci je úžasná kombinace s pomerančovým likérem a jahodami. Tím jsou muffiiny velmi kreativní a můžete je vždycky přizpůsobit sezóně a vlastním zdrojům. Skvělé jsou do muffinů i borůvky a citronová kůra, ale kombinacím a nápadům se meze nekladou.

Do vyšlehané směsi zapracujte postupně zbytek ingrediencí kromě ovoce, to nechte stranou. Připravte si formu na muffin, zde pro vás mám další tip. Pokud dojdou kupované papírové košíčky, můžete si snadno pomoci i obyčejným pečícím papírem, jak můžete vidět na obrázku. A mezitím dejte rozehřát troubu na 180°C.

Když máte formu na pečení připravenou, dejte do každé vaničky lžíci těsta. Pak je na řadě ovoce, podle toho jaké máte, jestli čerstvé nebo mražené. Velké druhy ovoce, jako jsou jablka, švestky rozkrájejte na menší kousky. Drobné ovoce vkládejte celé. Výhoda mraženého ovoce je v tom, že když teplem poleví, je velmi měkké. Naopak čerstvá jablka je třeba nakrájet na menší kousky, nebo rovnou nastrouhat.

Poté co umístíte poctivou dávku ovoce do každého dortíku, zavřete je druhou lžící těsta. Měli byste mít košíčky plné tak ze dvou třetin, aby měly ještě kam trochu vzkypět . Pečte asi 12-15 minut než zezlátnou. Muffiny nevyndavejte z formy než úplně vychladnou – mohly by se potrhat.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku