Základní recept na domácí pizzu

68 Základní recept na domácí pizzu

INGREDIENCE

na 3 pizzy

  • 250 ml vlažné vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • krupice nebo hrubá mouka na podsypání

POSTUP

Nejprve si připravte vodní kvásek. V misce, velkém hrnku nebo i v odměrném válci si odměřte vlažnou vodu a nadrobte droždí. Přidejte cukr a olivový olej. Prošlehejte metličkou.

Do mísy pro hnětení (nejlépe zpracujete těsto v robotu) odměřte vysokolepkovou mouku na přípravu pizzy. Na dno mísy dávejte vždy mouku a až do ní vlijte vodní kvásek. Opačně by se těsto špatně zpracovávalo a mohlo by se lepit na stěny robotu.

Vlijte kvásek, osolte a začněte zpracovávat těsto na nízký stupeň s hákem pro hnětení. Postupně zvyšujte rychlost podle toho, jak se bude těsto nabalovat. Samotné zpracování může podle robotu trvat i 15 minut. Ale dopřejte těstu čas, na důkladném promíchání velmi záleží.

Ve chvíli, kdy vznikne jednotné těsto, vyjměte ho a pro kontrolu prohněťte rukou. Cílem je pružné těsto, bez rozlišení základních surovin v něm. Takové těsto rozdělte na tři stejně velké bochánky – můžete si pomoci kuchyňskou váhou. Pod utěrkou je nechte hodinu na teplém místě kynout.

Všeobecně nejlepší pizzu v domácích podmínkách vyrobíte z den odleželého těsta. To je daný fakt, ovšem neznamená to, že ta, kterou upečete ihned, dobrá nebude. Pokud máte trpělivost, vložte bochánky do fólie nebo do větší krabičky a nechte odpočívat v lednici do druhého dne. Následující den vyndejte těsto z lednice hodinu předtím, než budete chtít pizzu upéct.

Pro vytažení pizzy použijte ideálně silikonovou podložku. Podsypte opět pizza moukou. Těsto je krásně elastické a mělo by jít opravdu dobře zpracovat. Pokud už jste zkušenější domácí pizzař, jistě znáte pojem boulování. Pokud ne, ničemu to nevadí.

Bouli zmáčkněte dlaní a prsty vytahujte kruh. Z jedné boule můžete vytvořit pizzu standardního průměru 32 cm. To ale zvládne jen opravdu zkušený pizzař a těsto je pak velmi tenké. Tahejte těsto, dokud to půjde; když zůstanou silnější okraje, nevadí.

Základním druhem pizzy je Margherita. Na tu potřebujete jen rajčatové sugo (spařená rozmačkaná rajčata a sušené oregano, sůl), natrhanou kvalitní mozzarellu a čerstvé lístky bazalky – tu dávejte až po upečení. Pizzu pečte na maximum své trouby, 270–290 stupňů.

Troubu rozpalte, stejně tak v ní předehřejte plech nebo kámen, na kterém budete péct. Na kameni pečte přímo, na plech vložte pečicí papír a pečte 7–10 minut. Poprvé je lepší se od trouby nevzdalovat, přece jenom každá trouba peče jinak a je potřeba vychytat správné časy. A pak už si jen užívejte pocit domácí italské pizzy.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku