Velikonoční věnec s mandlemi

Mandle Velikonoce

Ingredience

  • 200 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 150 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Postup

Upečte si výstavní kousek na velikonoční stůl! Na videu vám ukážu jak připravit pěkné vláčné těsto i jak věnec správně uplést a vytvarovat.

Do mísy robota dejte obě mouky, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 10 minut. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Rozdělte na tři díly a vyválejte na prameny o délce v rozmezí 60 až 70 cm

Prameny si rozložte na pracovní desku a upleťte z nich cop. Cop stočte do tvaru věnce a propojte prameny na konci. Nemusí to být úplně přesné, případné sváry zamaskujete mandlemi nebo mašličkou. Takto připravený věnec si dejte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem (klidně mu dejte nějakou tu minutu navíc).

Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je věnec pěkně vykynutý, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 35 minut.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku