Velikonoční sušenky se vzorem

Velikonoce
77 Velikonoční sušenky se vzorem

INGREDIENCE

  • 300 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 150 g změklého chladného másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru (nejlépe s trochou vanilky)
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů

POSTUP

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Protože sušenky jsou z křehkého těsta, je nejlepší nyní provézt zapracování másla. Tato francouzská technika se jmenuje frezáž (z francouzského fraisage). Proces funguje tak, že dlaní roztíráte těsto směrem od sebe. Teplem a tlakem se máslo propojí s ostatními surovinami a těsto bude ještě křehčí.

Takto zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny chladit do lednice. Poté vyválejte asi na tloušťku 0,5cm. Nyní vtiskněte vzor buď přes embosovaný váleček nebo postaru jako my – přes kousek záclony nebo háčkované dečky. Vzor by měl být celkem hluboký, během pečení se trochu ztratí.

Troubu předehřejte na 170 °C. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka nebo jiného velikonočního a jarního motivu. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 12 minut. Sušenky nesmí zhnědnout, jinak se budou drolit a lámat.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku