Velikonoční sušenky s polevou

Velikonoce

Ingredience

  •       300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  •       200 g studeného másla na kostky
  •       100 g moučkového cukru
  •       2 žloutky
  •       2 lžičky vanilkového extraktu
  •       1/2 lžičky prášku do pečiva
  •       špetka soli

 

Na polevu:

  •       3 bílky
  •       400 g moučkového cukru
  •       1 lžička citronové šťávy
  •       gelové potravinářské barvy

Postup

Něco ozdobného na velikonoční mlsání? Tyhle sušenky to splňují perfektně. Jsou pěkně máslové, křehké a voní po vanilce. A nebojte – i tu trochu zdobení zvládnete! 😉

 

1) Všechny suroviny dejte do mísy a postupně vypracujte pěkné soudržné těsto. Nejprve rodzrobte kostky másla nadrobenku, poté prohnětejte rukama. Těsto nehnětejte příliš dlouho. Stačí jen tolik, aby byly suroviny (a hlavně máslo) spojené. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (stačí na hodinu, ale klidně i přes noc).

 

2) Bílky dejte do mísy a přidejte citronovou šťávu. Metlou na sníh jen chvíli prošlehejte. Přidejte cukr a při nízké rychlosti pomalu promíchejte. Správnou konzistenci upravte buď přidáním cukru navíc nebo naopak povolením polevy citronovou šťávou. Pokud budete používat barvy, rozdělte si polevu do misek. Přikápněte pár kapek barvy a důkladně rozmíchejte.

 

3) Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a na pomoučeném válu ho rozválejte válečkem na plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte s pomocí vykrajovátka jednotlivé tvary

 

4) Vykrojené tvary rozložte na plech s mírnými rozestupy a dejte péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto je tenké, tak je potřeba jej hlídat. Pečte dorůžova asi 10 až 15 minut.

 

5) Hotové sušenky nechte zcela vychladnout. Poté nejprve naneste podkladovou vrstvu polevy. Nechte alespoň 30 minut zaschnout a pokračujte zdobičkou v kreslení vzorů.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku