Velikonoční ptáčci

Velikonoce
722 Velikonoční ptáčci

Ingredience

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 100 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce + 1 žloutek na potření
  • 10 g droždí
  • rozinky, mandle
  • špetka soli

Použitá mouka

Postup

Smíchejte droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka a nechte vzejít kvásek.

V míse smíchejte zbylou mouku, přilijte máslo, sůl, žloutek a na závěr i kvásek. Směs vypracujte v nelepivé těsto, zakryjte a nechte na teplém místě vykynout.

Na pomoučněném vále propracujte těsto, rozdělte ho na menší kousky (cca jako ořech) a uválejte z nich delší váleček. Uvažte na něm uzlík a palcem vytvarujte důlek pro hlavičku. Na závěr na místo očí vmáčkněte menší rozinky a nechte ptáčky kynout dalších 5-10 minut.

Plech vystelte pečicím papírem a předehřejte troubu na 180°C. Mezitím rozmístěte ptáčky na plech a potřete je rozšlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.