Velikonoční cupcakes s lyofilizovanými jahodami

Velikonoce
90 Velikonoční cupcakes s lyofilizovanými jahodami

INGREDIENCE

na 12 cupcakes:

  • 2 vajíčka od šťastných slepiček
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 60 g zchladlého rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 bio citron
  • 80 g třtinového cukru
  • 250 g hladké špaldové mouky

Na dozdobení:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g – 150 g moučkového cukru s vanilkou
  • 100 g měkkého másla (asi hodinu z lednice)
  • 1 dl smetany ke šlehání
  • 2 lžíce lyofilizovaných jahod (mrazem sušené ovoce)
  • dále jedlé květy nebo drobné lístečky bylinek jako je máta nebo meduňka

POSTUP

Nejprve začněte předehřívat troubu na 170 °C. A začněte zpracovávat těsto, šlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Trvá to asi 10 minut podle síly robotu. Vznikne téměř dvojnásobná hmota, nadýchaná pěna. Tento našlehaný krém zastoupí kypřidlo v těstě. Do krému zašlehejte na kostky nakrájené změklé máslo.

Když je základní směs hladká, přidejte mléko a postupně mouku. Nakonec vmíchejte nastrouhanou kůru – jen žlutou část, z celé citronu. Ten buď důkladně operte, nebo ideálně pořiďte chemicky neošetřený – z biologického zemědělství.

Košíčky plňte ze dvou třetin a snažte se mít ve všech stejné množství těsta. Pečte pomalu uprostřed trouby asi 20 minut. Kontrolujte špejlí a případně nechte pár minut dojít. Na mřížce nechte muffiny zcela vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Šlehačem zpracujte mascarpone, změklé máslo (obojí ve stejné teplotě, aby se krém nesrazil), šlehačku a cukr až vyšlehaný máslový krém podle vlastní chuti ještě doslaďte a můžete v závěru přidat i pár kapek citronové šťávy. Především je důležité krém nepřešlehat, musí jemně stékat ze stěrky. Sáček s hvězdicovou koncovkou bohatě ozdobte krémem, na závěr posypte popraškem s lyofilizovaných malin nebo jahod. Dokončete pár lístečky bylinek nebo květů.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku