Vánočka s lískovými oříšky a rozinkami

Vánoce

Ingredience

  • 375 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 80 g másla
  • 40 g rozinek máčených v rumu
  • 40 g mletých lískových oříšků
  • 1 lžička bourbon vanilky
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli

Na dokončení:

  • plátky mandlí
  • moučkový cukr

Použitá mouka

Postup

Mouku nasypte přes síto do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí a oříšky. Zasypte lžící z odměřené dávky cukru, přilijte trochu vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pokud se za tu dobu nic nestane, je kvásek nefunkční a je potřeba začít znovu.

Nyní přidejte zbývající cukr, vanilku, kůru z citronu a sůl. Dolijte zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta. Nechte jej pracovat na nižší otáčky, dokud není těsto kompaktní a nelepivé. Nakonec zapracujte také rozinky máčené v rumu, bez tekutiny. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 60 minut.

Poté těsto rozdělte na 4 díly, utvořte z nich dlouhé válečky a zapleťte. Postup si můžete přesně zobrazit v našem videoreceptu. Potřete vyšlehaným vejcem a zasypte plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 25 minut kynout. Poté pečte v předehřáté troubě při 180 °C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dozlatova, dohromady asi 30 minut. Kontrolujte špejlí.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.