Vanilkové madlenky

102 Vanilkové madlenky

INGREDIENCE

na 36 kusů

  • 65 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 70 g rozehřátého másla
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra a šťáva z jednoho citronu

Dále potřebujete formičky na madlenky – buď kovové formičky, anebo ještě lépe silikonovou formu, která se nemusí vymazávat.

POSTUP

Vejce jsou do těsta nejlepší v pokojové teplotě. Proto je vyndejte z lednice dvě hodiny před přípravou těsta.

Mouku a moučkový cukr prosejte, aby těsto nemělo zbytečné hrudky. Z vajec a cukru vyšlehejte nadýchanou hladkou světlou pěnu. Cukr a vejce vyšlehejte do pěny, přidejte mouku, pak kůru a šťávu z citronu, semínka vanilky a nakonec také vlahé tekuté máslo.

Těsto na madlenky je třeba nechat odležet v lednici minimálně 6 hodin, nebo ještě lépe přes noc. Nejlépe totiž chutnají ještě vlahé, a tak je nejlepší připravovat je vždy čerstvé k okamžité spotřebě.

Formu na madlenky plňte ideálně sáčkem na krémy, nebudete tak mít nakapáno okolo. Formu plňte maximálně ze dvou třetin, protože se těsto v troubě krásně vyboulí. Madlenky se pečou rychle na 180 °C v předem vyhřáté troubě asi 5 minut. Z formiček je vyklepněte ještě zatepla a nechte vychladnout na mřížce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku