Univerzální ořechové těsto

Ořechy Vánoce
222 Univerzální ořechové těsto

Ingredience

300 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

110 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí)

200 g másla

+ formičky na pracny

Použitá mouka

BIO alternativa

Postup

Začněte přípravou těsta. V hluboké míse prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přisypte najemno namleté lískové ořechy a nakrájené změklé máslo. Těsto zpracujte buď hnětačem v robotu, nebo ručně následovně: špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně.

Můžete zapojit také techniku frezáže – vetření másla do těsta a opakované roztírání dlaní. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Po odležení můžete péct. Z tohoto těsta můžete tvarovat rohlíčky, plněné ořechy, pracny, madlenky, půlměsíčky a další cukroví.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček tak ze svou třetin a nechte uprostřed prohlubeň, během pečení trochu naběhne. Pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ještě zatepla vyklepněte z formiček a nechte zchladnout na mřížce.

Pokud pečete rohlíčky, použijte vychlazené těsto a tvarujte jednotlivé menší rohlíčky, jak jste zvyklí, nebo můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečkem půlměsíčky.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.