300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
110 g mletých ořechů (vlašských, lískových, mandlí)
200 g másla
+ formičky na pracny
Začněte přípravou těsta. V hluboké míse prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přisypte najemno namleté lískové ořechy a nakrájené změklé máslo. Těsto zpracujte buď hnětačem v robotu, nebo ručně následovně: špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně.
Můžete zapojit také techniku frezáže – vetření másla do těsta a opakované roztírání dlaní. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
Po odležení můžete péct. Z tohoto těsta můžete tvarovat rohlíčky, plněné ořechy, pracny, madlenky, půlměsíčky a další cukroví.
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček tak ze svou třetin a nechte uprostřed prohlubeň, během pečení trochu naběhne. Pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ještě zatepla vyklepněte z formiček a nechte zchladnout na mřížce.
Pokud pečete rohlíčky, použijte vychlazené těsto a tvarujte jednotlivé menší rohlíčky, jak jste zvyklí, nebo můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečkem půlměsíčky.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.