na 4 porce (na 10 noků):
1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
80 g krupice
1 vejce
špetka soli
200 g čerstvých nebo i mražených jahod
1 polévková lžíce medu
1 dcl pomerančové šťávy
crème fraîche a bylinky k podávání
Do třílitrového hrnce napusťte dostatek vody a začněte přivádět k varu. Do rendlíku nasypte celé jahody, přidejte med a pomerančovou šťávu a nechte pomalu zahřívat. V misce si mezitím smíchejte suroviny na noky a na pár minut nechte stát.
Ovoce vařte na nízkém plameni, než získá konzistenci omáčky. Je na vás, jestli necháte v rozvaru celé jahody, nebo omáčku rozmixujete dohladka, obojí má své klady. Do vroucí vody sázejte noky – tvarujeme je dvěma lžícemi, ne v ruce. Naberte těsto na jednu lžíci a druhou ho sejměte, tím se vytvaruje podlouhlá šiška, kterou lehce stáhnete do vroucí vody. Vařte nadvakrát po 5 nocích. Noky jsou hotové po pár minutách, když vyplavou.
Noky podávejte na talíři s nalitou omáčkou, doplňte crème fraîche a čerstvou mátou.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.