Trhanec s jablky

Jablka Skořice Velikonoce
159 Trhanec s jablky

Ingredience

na 2 porce:

  • 2 jablka
  • 50 g rozinek (nemusí být)
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžička skořice
  • 1 lžíce domácího vanilkového cukru / trocha semínek (nedávejte vanilin, raději vynechte úplně)
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • Na dokončení:
  • máslo na pečení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

V míse promíchejte mouku, krupicový cukr a skořici. Přidejte žloutky, mléko a propracujte dohladka. Pokud máte chuť, můžete rozinky ještě na chvíli ponořit do rumu. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Nechte odležet a mezitím nakrájejte jablka na tenčí plátky.

Nyní záleží na velikosti pánve: pokud máte dost velkou, můžete dělat obě porce najednou, případně směs rozdělte a připravte každou porci zvlášť. Na pánvičce nechte rozpustit máslo, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Přidejte cukr a nechte pomalu karamelizovat. Potom vlijte těsto, zasypte je rozinkami a na nízkém plameni nechte trhanec pomalu zespodu zezlátnout. Obraťte a minutku dopékejte i spodní část. Trhanec natrhejte hranou obracečky a servírujte.

Pověst Císařský trhanec se proslavil především v Rakousku, ale i my máme svou verzi. Její vznik se váže k velikonočním svátkům. Ty podle tradic začínají Sazometnou neboli Škaredou středou. Trhanec – tedy škaredá, potrhaná omeleta – byl klasickou snídaní v tento den. Není ale důvod se škaredit, jde totiž o vynikající snídani.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku