Tradiční Masarykovo cukroví

Vánoce
60 Tradiční Masarykovo cukroví

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g měkkého másla
  • 1 žloutek
  • celé lískové oříšky
  • moučkový cukr na obalení
  • hnědý cukr na obalení

Postup

Tradiční české cukroví se u nás peče už dobré století. Je snadné a celkem rychle hotové. Ideální druh, který zvládnete i na poslední chvíli.

Celé lískové oříšky nejlépe na noc namočte do studené vody. Pokud máte neloupané, ještě lepší je dát je na 10 minut do trouby při 160 °C, pak je snadno oloupete. Lehce pražené oříšky mají navíc lepší chuť i vůni.

Ze všech uvedených surovin vypracujte hladké těsto, lískové oříšky přidejte nakonec. Poté těsto rozdělte na tři díly. Z každého vyválejte váleček o průměru 5 cm. Zabalte do fólie nebo voskovaného ubrousku a nechte přes noc v chladu ztuhnout.

Rozehřejte troubu na 170 °C. Na vále nebo prkénku ostrým nožem krájejte pravidelná kolečka o tloušťce asi 5 mm. Poté na vymazaném plechu upečte. Trvá to asi 10–15 minut. Ještě vlahé obalujte ve směsi cukru.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku