Švestkový koláč

Švestky
189 Švestkový koláč

Ingredience

Na těsto:

  • 50 g cukru krupice
  • 450 g hladké mouky Babiččina volba
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 150 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí nebo pytlíček suchého droždí
  • šťáva a kůra z půlky citronu

 

Na posyp:

  • 500 g švestek
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 namleté hřebíčky
  • půl lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžičku lžičky skořice
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Postup

Nejprve si vložíme suroviny na těsto do mísy.

Odvážíme si cukr a také mouku. Dále přidáme vanilkový cukr, celá vejce a máslo. Přidáme droždí, přilijeme teplé mléko a nakonec přidáme citronovou kůru a šťávu.

Celé důkladně propracujeme, pomalu asi 10 minut. Vypracované těsto dáme na cca hodinu kynout.

Když je těsto vykynuté, tak ho přendáme na plech na pečící papír, posypeme moukou a rukou ho rozprostřeme. Mělo by mít tloušťku asi 1-2 cm. A opět necháme cca půl hodiny vykynout.

Nyní si smícháme směs z cukru. Cukr vložíme do misky. Rozdrtíme si hřebíček a přidáme k cukru. Dále přidáme mletý muškátový oříšek a také skořici. Nakonec vanilkový cukr.

Nakonec vyloupeme švestky a poklademe je vedle sebe a zamáčkneme do těsta.

Vrch zasypeme cukrem. A dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 ˚C. Nakonec doporučujeme zasypat vlašskými nebo jiným oříšky.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku