2 vejce
100 g cukru
250 g univerzální mouky Babiččina volba
5 PL slunečnicového oleje
1 sáček prášku do pečiva
1 kelímek bílého jogurtu
špetka soli
250 g švestek
Maková náplň:
180 g mletého máku
250 ml mléka
3 PL cukru
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (1 vanička)
200 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
2 PL cukru
1 žloutek
máslo a hrubá mouka nebo krupička na vymazání/vysypání formy
Vyzkoušejte recept na vynikající švestkový koláč s mákem a tvarohem. Tento ovocný koláč harmonicky spojuje sladkost švestek, chuť máku a jemnost tvarohu do jednoho úžasného dezertu.
Nejprve si připravte náplně. V misce vymíchejte ze všech surovin tvarohovou náplň a dejte stranou. V rendlíku zahřejte mléko s mákem a cukrem, opatrně přiveďte k varu a za stálého míchání několik minut vařte. Hlídejte, aby mléko neuteklo. Nechte stranou vychladnout.
Připravte si v míse třené těsto ze všech surovin. Švestky můžete použít i mražené. Takové předem nerozmrazujte. Do koláčové formy pak vrstvěte nejlépe v tomto pořadí – těsto, maková náplň, švestky a tvarohová náplň. Pečte pomalu 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Servírovat pak můžete oboustranně. Záleží na vodnatosti švestek a propečenosti koláče. Vláčnější je vhodné servírovat těstem vespod.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.