Staročeská třímouková bábovka

Mandle
123 Staročeská třímouková bábovka

Ingredience

Na těsto:

  • 80g celozrnné žitné mouky Babiččina volba
  • 80g celozrnné pšeničné mouky Babiččina volba
  • 100 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 50 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 3 vejce
  • 100g měkkého másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 50 g přírodního třtinového cukru

1dl plnotučného mléka

Postup

Vyšlehejte vejce pokojové teploty s cukrem. Tentokrát v bábovce není žádné kypřidlo a proto je nutné vejce s cukrem vyšlehat velmi důkladně. Trvá to déle než je běžné, někdy až dvacet minut. Výsledkem by měla být pěna skoro až krémovité konzistence. Vajíčka při šlehání až ztrojnásobí svůj objem a celá směs bude slonovinově bílá až krémová.

Stranou si prosijte všechny mouky, ať je bábovka nadýchaná a poté po lžících přidávejte do vaječného krému. Přidáním mouky napěnění troche opadne, ale pokud budete vmíchávat jemně, nadýchanost udržíte. Až bude směs hodně hustá, začněte přidávat i máslo. Postupně do těsta zapracujte i ořechy a vanilkové aroma. Pokud výsledná směs neteče, přilijte deci vlažného plnotučného mléka. Hustota záleží především na velikosti a stáří vajíček, jak se budou v těstě chovat.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a nechte jej ještě 10 minut odpočívat. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 160°C zrhuba 20-25 minut. Kontrolujte špejlí. Vychladlá bábovka jde krásně vyklopit. Díky tomu, že jste nepoužili kypřící prášek je tato bábovka vhodná i pro děti od 1 roku. Navíc je to dobrý způsob, jak do dětské stravy pomalu zapracovat ořechy.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku