Staročeská bábovka z hrubé mouky

131 Staročeská bábovka z hrubé mouky

Ingredience:

6 vajec

200 g krupicového cukru

180 g másla + na vymazání formy

300 g hrubé mouky + trocha na vysypání formy

2 lžíce kakaa

moučkový cukr na poprášení

 

Příprava: 20 minut

Pečení: 60 minut

Postup:

Vymažte a vysypte formu a předehřejte troubu na 160 stupňů. Nyní přijde nejdůležitější část pro dokonalou bábovku. Správné vyšlehání vajec s cukrem v tomto případě nahrazuje funkci kypřícího prášku. Vejce s cukrem šlehejte v hluboké míse nebo v robotu aspoň 15 minut. Musí ztrojnásobit svůj objem a téměř zbělat.

Nyní je čas přidat postupně veškerou mouku a nakonec přilijte vlažné máslo.

Dvě třetiny těsta nalijte do formy na bábovku, kterou jste si předem vymazali a vysypali trochou hrubé mouky. Poslední část smíchejte s kakaem – to může těsto hodně zahustit, proto ho můžete lehce naředit jednou nebo dvěma lžícemi plnotučného mléka. Pak vytvořte lehké mramorování kakaovým těstem.

Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut, poté kontrolujte špejlí – můžete péct celkově až hodinu, záleží na velikosti bábovkové formy a troubě. Po upečení opatrně bábovku vyjměte z trouby, nechte ji čtvrt hodinky zchladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku