Špenátové rolky

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky Babiččina volba
  • 150 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba (jemně mleté)
  • 180 ml mléka
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 30 g cukru
  • 25 g droždí (nebo 8 g instantního)
  • 5 g soli
  • vejce nebo bílek na potření

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 80 g špenátu
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup

Obě mouky, sůl a cukr promíchejte v míse robota. Uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka, rozdrobené droždí a rozmíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte 20 minut vzejít.

Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Hněťte hákem na těsto asi 10 až 15 minut. Zakryté těsto nechte kynout asi 90 minut (dokud neznásobí objem).

Tvaroh smíchejte s vejcem a očištěným špenátem. Dochuťte muškátovým oříškem a solí. Rozmixujte v mixéru dohladka. Část špenátu můžete přidat jen nahrubo nasekanou.

Vykynuté těsto zmáčkněte a rozválejte na obdélník. Potřete tvarohovou náplní a zatočte do rolády. Ostrým nožem nakrájejte na válečky (asi 2–3 cm vysoké). Každý váleček otočte, dotvarujte a okraj těsta stiskněte, aby nevyčníval.

Zakryjte a nechte dokynout asi 20 až 30 minut. Troubu rozehřejte na 180 °C. Potřete vejcem a dejte péct do trouby asi na 20 minut.

Parádní jarní svačina s tvarohem a se špenátem! Podobně jako u nádivky můžete použít i další mladé listy – medvědí česnek nebo spařené kopřivy. S náplní se nebojte experimentovat! Základ by ale měl tvořit vždy tvaroh a vejce.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku