Špaldový koláč se švestkami a mandlemi

Mandle Švestky

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 g soli
  • 125 g krupicového cukru
  • 75 g 10% smetany
  • 110 g másla
  • 5 g prášku do pečiva
  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g mleté mandle
  • 8 švestek nebo blum, vypeckovaných a nakrájených (lze i mražené)
  • cca 50 g krájených mandlí na odzdobu, 15 g másla na vymazání formy

Postup

Mouku, mleté mandle, sůl a kypřicí prášek vsypte do mísy a promíchejte. Rozpusťte si máslo a dejte nahřát troubu na 180 stupňů.

V jiné míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Přilijte smetany, smíchejte a postupně přisypejte zbylé suché suroviny. Opět důkladně promíchejte. Ve dvou dávkách přilijte a promíchejte rozpuštěné máslo.

Formu pořádně vymažte máslem a vysypejte plátky mandlí. Krásně dokřupava se vypečou a ozdobí koláč i z boku. Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto, rozetřete a poklaďte švestkami. Pocukrujte a posypejte mandlemi.

Pečte asi 35-45 minut na 180 °C. Doba pečení se může lišit v závislosti na materiálu formy a zkušenosti s vaší troubou (v keramické to trvá většinou déle).

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku