Sendvič na zahřátí

529 Sendvič na zahřátí

Ingredience

Ingredience na trhané vepřové

1,5 kg vepřové krkovice

5 polévkových lžic soli

5 polévkových lžic cukru krystalu

Ingredience na dochucení

kyselé okurky nebo pickles

meruňkovou hořčici (podíl meruňkové marmelády asi 1:5)

americkou nebo britskou steak sauce (A1, HP, Heinz)

výpek z masa

Ingredience na briošky – kvásek

65 g hladké mouky

6 g instantních kvasnic na pečení

115 g plnotučného mléka

Ingredience na briošky – těsto

připravaný kvásek

3 velká vejce (nebo 4, 190 g)

300 g hladké pšeničné mouky

120 g polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit hladkou)

115 g másla (při pokojové teplotě)

30 g cukru (krystal)

9 g soli

1 rozšlehané vejce na potření

sezam nebo mák na posyp

Použitá mouka

BIO alternativa

Postup

Postup na trhané vepřové

Smíchejte sůl a cukr. Celý kus vepřové krkovice vložte do pekáčku a ze všech stran jej velkoryse zasypte směsí soli a cukru. Zakryjte potravinovou fólií a dejte do ledničky alespoň na šest hodin (max. 24 h). V pekáči se vám po odležení udělá voda, tak ji slijte. Rozehřejte troubu na 120 stupňů, pečte maso 6 hodin a průběžně jej podlévejte výpekem.

Ke konci pečení maso zkontrolujte. Mělo by se hezky rozpadat na vlákna, vnitřní teplota bude okolo 90 stupňů. Maso po upečení dejte zakryté odpočinout na půl hodinky, a pak ho natrhejte vidličkou na vlákna. Výpek v pekáči zalijte trochou vody (nebo vývaru) a na sporáku rozpusťte všechny přípečky na dně. Je to poklad, na který ještě přijde řeč! Maso je do sendvičů nejlepší ihned po natrhání. Můžete ho sice spolu se šťávou uschovat déle v lednici, ale bude mít potom lehce „ohřívanou“ příchuť.

Postup na briošky

Nejprve si v míse uděláme „kvásek“. Ve velké míse smíchejte mouku, kvasnice a přimíchejte mléko, dokud se směs rovnoměrně nepromísí. Zakryjte utěrkou nebo fólií a dejte do tepla alespoň na půl hodiny. Kvásek vyběhne a bude mít v sobě bubliny.

Do hotového kvásku přidejte vejce a pořádně je rozmíchejte, dokud nebude směs úplně hladká. V samostatné míse smíchejte mouku, cukr, sůl a postupně přidejte ke kvásku s vejci. Vše spolu míchejte (půjde to ztuha), dokud nebude těsto rovnoměrně provlhčené. Pak tomu dejte 5 minut pauzu.

Postupně do těsta přidávejte máslo ve čtyřech menších dávkách. Těsto stačí hnětat vařečkou nebo na robotu. Je to piplačka — máslu chvíli trvá než se s těstem spojí. Jakmile bude hladké, je třeba ho pořádně hnětat ještě asi deset minut. Rukama musíte na pomoučeném válu (mouku nepřehánět!), v robotu můžete pokračovat jen tak. Hotové těsto je měkké, ještě vlhké a přitom se pěkně odlepuje od stěn nádoby. Připravte si olejem lehce vytřenou mísu a přendejte do ní hotové těsto. Zakryjte a nechte kynout v teple, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Poté si těsto vyklopte na vál a rozdělte ostrým nožem na 70g porce. Těsto prsty propněte, jako byste si do něj chtěli zabalit palec a na jedné straně jeho konce pořádně stiskněte (seštípněte). Šouláním z něj vyšoulejte krásné kouličky bez viditelných svárů, které skládejte na plech (nezapomeňte na dostatečné mezery, alespoň 5 cm).

Tam musí zakryté znovu dokynout a bude jim to trvat asi hodinu. Mezitím máte tak akorát čas k nahřátí trouby na 205 stupňů. V posledních deseti minutách dokynutí potřete bulky rozšlehaným vajíčkem a můžete použít i posypku (sezam, mák). Pečte ani ne 15 minut. Stačí tmavě zlatý povrch. Zbytečně briošky nevysoušejte!

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.