250 g hladké mouky
160 g másla
160 g moučkového cukru
85 g mletých ořechů
15 g kakaa
1 malé vejce (nebo velký žloutek)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
cukr na obalování
Do mísy dejte mouku, cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a hřebíček. Promíchejte, přidejte máslo nakrájené na kostky a vejce. Vyhrňte si rukávy a vypracujte pěkné soudržné těsto. Zabalte do folie a nechte přes noc odležet (v nouzi alespoň hodinu).
Troubu si předehřejte na 170 °C. Z odleželého těsta uždibujte malé dílky těsta (8 až 10 g pro klasickou formu na velkou pracnu). Každý dílek vtiskněte do formičky na pracnu a palcem rovnoměrně zatlačte dolů i směrem k okrajům. Těsto by mělo mít ve středu malou prohlubeň.
Naplněné formičky přemístěte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Velké pracny jsou hotové asi za 7 až 10 minut, malé pracničky zaberou méně. Po upečení nechte pracny mírně vychladnout. Vyklepněte z formiček a podle chuti obalte nebo zasypte cukrem (čistě moučkovým nebo směsí moučkového a vanilkového). Nic složitého!
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.