Posvícenské koláčky s povidly

Mandle Povidla

Ingredience

  •        500 g hladké mouky na kynutá těsta
  •        250 ml vlažného mléka
  •        100 ml rozpuštěného másla
  •        100 ml oleje
  •        3 žloutky
  •        2 lžíce cukru
  •        42 g čerstvého droždí
  •        75 g oloupaných mandlí (na poloviny)
  •        špetka soli
  •        vejce na potření

 

Na tvarohovou náplň:

  •        2 tvarohy
  •        2 žloutky
  •        1 vanilkový cukr

 

Na povidlovou náplň:

  •        250 g povidel
  •        2 lžíce tuzemáku

Postup

Piplačka, ale výsledek je naprosto božský. Při výrobě je nejhorších prvních pár kousků, tak se nenechte odradit. Pak už to ale odsýpá a budete mít koláčky jeden jako druhý!

 

1. Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek, do kterého přidáte vlažné mléko a rozdrobené droždí. Spolu s trochou mouky na okraji vymíchejte řídký kvásek. Zakryjte a nechte vzejít asi 20 minut.

2. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a olej. Nechte hnětat v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Zakryjte a nechte kynout asi 45 až 60 minut (popř. déle, dokud se těsto neznásobí).

3. Troubu rozehřejte na 180 °C. V misce promíchejte tvaroh se žloutky a vanilkovým cukrem. V jiné misce promíchejte povidla s rumem.

4. Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou malé dílky, které naplňte tvarohem. Zabalte, uprostřed promáčkněte a dejte na plech vystlaný pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Do středu přidejte povidla, polovinu mandle a nechte dokynout (asi 20 až 30 minut).

5. Koláčky pak dejte do trouby a upečte dozlatova (asi 12 až 15 minut).

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku