Perníková chaloupka

Vánoce
74 Perníková chaloupka

Ingredience

  • 400 g hladké mouky na perníčky
  • (lze použít také klasickou hladkou nebo hladkou špaldovou)
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného vlahého másla
  • 100 g tekutého medovicového medu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vrchovaté lžičky perníkového koření
  • 1 lžička holandského kakaa (lze vynechat a dělat perníčky světlé)

Poleva:

  • 1 bílek
  • špetka soli
  • 150 g jemného prosátého moučkového cukru
  • pár kapek šťávy z citronu

Postup

Vejce jsou do těsta nejlepší v pokojové teplotě. Proto je vyndejte z lednice dvě hodiny před přípravou těsta.

Mouku a moučkový cukr prosejte, aby těsto nemělo zbytečné hrudky. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Je důležité, aby byl med tekutý. Pokud máte doma zcukernatělý, je lepší ho ve vodní lázni nejprve nechat zkapalnět. Med ovlivňuje to, jak měkké perníčky budou. Těsto na perníčky je dobré nechat odležet v lednici minimálně 6 hodin, nebo ještě lépe přes noc.

Po vyndání těsta z lednice zapněte troubu na 160°. Těsto lehce propracujte rukama a nechte je povolit. Teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se pak vyválí. Nepodsypávejte moc, nebo ještě lépe vůbec, aby poslední perníčky nebyly příliš moučné.

Vyválejte těsto asi 5 mm vysoké a vykrajujte podle šablony jednotlivé části perníkové chaloupky. Můžete si vybrat jakékoli rozměry, podle toho, jak velkou chaloupku byste si přáli mít. Vždy je důležité mít ve stejném rozměru plochu čelní a zadní, boky a střešní panely. Jinak se fantazii meze nekladou.

Pečte asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby). Vychladlé části uchovávejte v krabici v chladu.

Pro přípravu polevy rozšlehejte bílek se solí do polotuha, pak přidejte cukr (pozor, musí být zcela bez hrudek, nejlepší je ho prosít) a pár kapek z citronu a vyšlehejte hladkou polevu. Zdobte sáčkem s co nejmenším otvorem.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku