Zapečené palačinky na slano

746 Zapečené palačinky na slano

Ingredience

Zapečené palačinky se špenátem a sýrem

  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • citronová kůra
  • 4 lžíce hladké mouky Babiččina volba dortová
  • špetka soli
  • olej na pánev
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g mraženého špenátu (500 g čerstvého špenátu)
  • 4 vejce
  • 60 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Použitá mouka

Postup

V míse vyšlehejte vejce s mlékem a kůrou z citronu. Přidejte mouku a špetku soli. Těsto nechte v chladu odpočinout alespoň 30 minut.

Mezitím na pánvi na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přidejte špenát, pokud je mražený nechte ho povolit na pánvi. Pak je orestujte s 1 vejcem, dochuťte solí a pepřem. Palačinky smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Z jedné je pomažte špenátem a zarolujte.

Vymažte zapékací formu máslem a vysypte moukou. Naskládejte dovnitř těsně vedle sebe naplněné palačinky špenátem a zarolované. V misce vyšlehejte 3 vejce spolu s troškou soli a nastrouhaným parmazánem. Zalijte směsí palačinky a zapékejte je v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 30 minut.

 

Variace s kozím sýrem

100 g kozího sýra

hrst vlašských ořechů

2 hrušky

 

Do hotové palačinky naskládejte plátky kozího sýra, přisypte vlašské ořechy (celé nebo pokrájené) a vše dolaďte kostičkami čerstvých hrušek. Palačinku přehněte na čtvrtku a podávejte.

 

S čerstvým vejcem

4 vejce

200 g šunky od kosti

2 lžíce černých oliv

2 lžíce octa/1l vody

sůl a pepř

 

V hrnci přiveďte k varu vodu s octem a lžící rozmíchejte vír. Doprostřed něj rozklepněte vajíčko a pokračujte v míchání, aby se žloutek obalil bílkem. Po čtyřech minutách vejce vyjměte – žloutek by měl být tekutý, zatímco bílek okolo příjemně tuhý. Na palačinku pak navrstvěte šunku, vejce, posypte olivami a dochuťte solí a pepřem. Podávejte tak, že vše rozložíte doprostřed a kraje palačinky proti sobě přehnete tak, abyste vytvořily čtverec.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.