Ořechové motance

Ořechy Skořice

Ingredience

na 15 kousků:

380 g  hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba+ trochu stranou na vál

150 ml plnotučného mléka

20 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)

1 žloutek

5 lžic třtinového cukru

1 špetka soli

50 g rozpuštěného másla

Na náplň:

120 g rozpuštěného másla

5 lžic třtinového cukru

100 g namletých lískových oříšků

1 lžíce mleté cejlonské skořice

Na potření:

1 žloutek a trochu mléka

Použitá mouka

Postup

Nejprve vypracujte kvásek. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Mezitím do mísy robotu nasypte mouku, sůl a zbytek cukru. Když kvásek vzejde, stáhněte ho stěrkou do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a žloutek a zpracujte nástavcem hák. Postupně přilijte také zbytek mléka. Poté nechte v míse kynout pod utěrkou asi 60 minut.

V misce si smíchejte vše na náplň. Z těsta vyválejte pravidelný obdélník. Ten po celé ploše rovnoměrně potřete náplní. Poté přeložte delší stranu do poloviny z obou směrů a ještě lehce vyválejte, aby se těsto spojilo. Nakrájejte 15–20 stejně širokých pásků a ty smotejte. Pokládejte je na plech s pečicím papírem, případně s nepřilnavým povrchem, a nechte je ještě tak 15–20 minut kynout na plechu.

Troubu předehřejte na 180 °C. Před vložením do trouby ještě pomašlujte žloutkem prošlehaným s mlékem. Pečte 15 minut dozlatova.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.