na 15 kousků:
380 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba+ trochu stranou na vál
150 ml plnotučného mléka
20 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)
1 žloutek
5 lžic třtinového cukru
1 špetka soli
50 g rozpuštěného másla
Na náplň:
120 g rozpuštěného másla
5 lžic třtinového cukru
100 g namletých lískových oříšků
1 lžíce mleté cejlonské skořice
Na potření:
1 žloutek a trochu mléka
Nejprve vypracujte kvásek. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Mezitím do mísy robotu nasypte mouku, sůl a zbytek cukru. Když kvásek vzejde, stáhněte ho stěrkou do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a žloutek a zpracujte nástavcem hák. Postupně přilijte také zbytek mléka. Poté nechte v míse kynout pod utěrkou asi 60 minut.
V misce si smíchejte vše na náplň. Z těsta vyválejte pravidelný obdélník. Ten po celé ploše rovnoměrně potřete náplní. Poté přeložte delší stranu do poloviny z obou směrů a ještě lehce vyválejte, aby se těsto spojilo. Nakrájejte 15–20 stejně širokých pásků a ty smotejte. Pokládejte je na plech s pečicím papírem, případně s nepřilnavým povrchem, a nechte je ještě tak 15–20 minut kynout na plechu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Před vložením do trouby ještě pomašlujte žloutkem prošlehaným s mlékem. Pečte 15 minut dozlatova.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.