Mrkvové muffiny s citronem a pistáciemi

Mrkev
102 Mrkvové muffiny s citronem a pistáciemi

Ingredience

na 6 muffinů:

  • 1 mrkev, nastrouhaná (asi 100 g)
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva (zhruba 4 g)
  • oblíbené koření – vhodná je skořice, perníkové koření nebo směs pumpkin spice
  • 100 ml oleje vhodného k pečení, ideální je např. řepkový
  • 30 g mletých nebo sekaných pistácií
  • 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce drcených pistácií

Postup

V robotu nebo šlehačem připravte nejprve pěnu z vajíčka a cukru. Takto malá porce může být k vyšlehání v robotu složitá, proto si případně pomozte ručním šlehačem nebo pracujte s dvojitou dávkou. Dejte si záležet, aby pěna zesvětlela a zdvojnásobila svůj objem.

Zapněte si troubu na 170 °C. Do mísy zatím vsypte všechny suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, ořechy, koření, přidat můžete i kakao – vznikne vám tmavé těsto. Do pěny z vajec opatrně přidávejte nejprve olej (lze nahradit také rozpuštěným vlahým máslem). Až se tuk zapracuje, vmíchejte postupně všechny zbývající ingredience. V této fázi si můžete pomoci třeba jen stěrkou a zapracovat celé těsto ručně.

Hladké těsto dávkujte do formiček na muffiny lžící nebo naběračkou na rýži či zmrzlinu. Ideálně by mělo těsto ve formičkách dosahovat výšky 2/3 papírku, aby během pečení „neuteklo“. Dejte do trouby a pečte 20 minut. Navrch nasypte trochu drcených pistácií.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku