2 žloutky
200 g pšeničné celozrnné mouky
250 g pšeničné hladké mouky (v tomto těstě můžete použít např. i 450 g hladké špaldové mouky, univerzální, hladké pšeničné či hladké bio mouky, nebo kombinaci hladké špaldové a celozrnné špaldové mouky)
100 g krupicového cukru
200 g změklého másla
1 ČL kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
4 jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
1 citron, vymačkaná šťáva z něj
50 g krupicového cukru
1 PL skořice
Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.