2 žloutky
500 g mouky na kynutá těsta
250 ml vlažného mléka
40 g droždí (celá 1 kostka)
80 g moučkového cukru
špetka soli
125 g rozpuštěného vlahého másla
350 g povidel, 30 ml rumu, 50 g moučkového cukru, 10 g strouhanky
350 g tvarohu, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 15 g vanilkového cukru, hrst rozinek
hrubá mouka, krupicový cukr a máslo v poměru 2 díly mouky, 1 díl másla a 1 díl cukru
Všechny suroviny vyndejte z lednice hodinu předem. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a utvořte důlek. Nadrobte droždí a zalijte mlékem. Nechte vzejít kvásek. Poté přidejte žloutky a máslo a nechte v robotu zpracovat hladké a pružné těsto. Nechte přikryté vykynout.
Rozdělte těsto na bochánky o hmotnosti 240 g a každý vyválejte na pečicím papíře válečkem do průměru 30 cm. Na koláč dejte 400 g náplně podle svého výběru a posypte drobenkou. Okraje pomašlujte vejcem a nechte na plechu ještě deset minut kynout.
Pečte při 200 °C zhruba 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.