Moravské koláče

91 Moravské koláče

Ingredience

  • 500 g hladké mouky Babiččina na kynuté těsto
  • 500 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 200 g změklého másla
  • 4 žloutky
  • 200 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 80 g čerstvého droždí
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů
  • 12 g soli
  • 350 ml vlažného mléka
  • tvarohová náplň
  • povidlová náplň
  • drobenka
  • 2 rozšlehaná vejce na potření

Postup

V míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, žloutky a citrónovou kůru), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.

Hotové těsto rozdělíme na 2 díly. Z nich na pomoučeném vále vypracujeme bochánky. Přikryjeme je utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschly. Necháme je odležet 45 minut.

Vyzrálé bochánky rozválíme válečkem na obdélníky. Každý poté rozdělíme na 16 dílů. Doprostřed každého dílu naneseme náplň (tvarohovou nebo povidlovou), náplň do těsta zabalíme, vytvarujeme kuličku a položíme ji na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Necháme 30 až 40 minut kynout. Poté koláče potřeme rozšlehanými vejci.

Cukrářský sáček s ostrou špičkou naplníme druhou náplní, než kterou jsme dali doprostřed koláče, koláč z vrchu rozrazíme a náplň vtlačíme dovnitř. Posypeme drobenkou a dáme péct do trouby rozehřáté na 160°C na 15 minut dozlatova.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku