Míša dort

64 Míša dort

INGREDIENCE 

Na formu o průměru 19 cm:

  • 3 vejce
  • 80 g hladké dortové mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 PL řepkového oleje vhodného k pečení
  • 1 PL kakaa holandského typu

Na krém:

  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 50–100 g vanilkového moučkového cukru (podle chuti)
  • 50 g másla

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 75 g smetany ke šlehání (33%)

k ozdobení drobné ovoce, šlehačka, bylinky

Dále budete potřebovat dortovou formu o průměru 19 cm a pečicí papír.

POSTUP

Vejce na těsto si vyndejte dvě hodiny před přípravou těsta.

Dortovou formu pečlivě vyložte pečicím papírem. Troubu začněte zahřívat na 150–160 °C.

Začněte přípravou těsta. Vložte vejce s cukrem do mísy a nechte vyšlehat v hladkou světlou pěnu, objem hmoty se tak dvakrát zvětší. Stranou si v misce smíchejte mouku a kakao. Do vaječné pěny pramínkem nalévejte olej za stálého šlehání na nízké otáčky. Když se olej zcela vstřebá, začněte stejným způsobem po lžících zapracovávat směs mouky a kakaa. Nezvyšujte otáčky, můžete zapracovat i opatrně stěrkou, aby pěna nespadla. Hladké těsto přeneste stěrkou do papírem vyložené formy. Dort nechte péct asi 25 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je korpus upečený, opatrně ho vyjměte a nechte chladit.

Krém připravte vyšleháním všech surovin do hladka. Máslo nemějte ohřáté, ideální je rozpuštěné, ale zcela vychladlé. Krém rovnoměrně naneste na dort a nechte hodinu chladit v lednici.

Nakonec připravte čokoládovou polevu. Rozehřejte smetanu a do horké odstavené smetany vložte na kousky nalámanou čokoládu. Stěrkou zlehka míchejte, než se zcela rozpustí. Nechte mírně zchladnout, pak opatrně rozetřete na vršek dortu. Dort nechte několik hodin ztuhnout.

Servírujte se šlehačkou, drobným ovocem nebo lístkem máty.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku