Minikoblížky s čokoládovou omáčkou

Čokoláda
105 Minikoblížky s čokoládovou omáčkou

Ingredience

  • 250 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 15 g čerstvého droždí (méně než polovina kostky)
  • 100 ml plnotučného vlažného mléka
  • 30 g třtinového cukru
  • 40 g rozpuštěného vlahého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Dále potřebujete

  • 1 tabulka kvalitní čokolády
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 500 ml oleje na smažení

Postup

Tradiční masopustní koblížky s neobvyklým způsobem servírování, který se hodí i pro večerní posezení ve dvou nebo narozeninovou party.

Začněte přípravou kvásku. Do mléka nadrobte droždí, přidejte cukr a lžičkou promíchejte. Nechte v teple 15 minut pracovat. Když kvásek nevzejde, postup opakujte. Do hluboké mísy zatím odměřte mouku, přidejte vejce a ostatní suroviny, nakonec i kvásek. Těsto zpracujte hnětačem. Kynuté těsto je hladké, nelepí a lehce na dotek hřeje/pracuje. V míse jej jemně pomoučete, přikryjte utěrkou a nechte kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Z těsta vyválejte na vále placku zhruba 0,5 cm silnou a malým kulatým vykrajovátkem vykrajujte kolečka o průměru 1 cm – dobře k tomu poslouží klasický panák nebo vánoční vykrajovátko na linecké.

Do rozpáleného oleje dávejte vždy tolik koblížků, aby se dobře otáčely a příliš se k sobě nelepily. Hlídejte si teplotu oleje, aby se zbytečně nepřepaloval. Není problém hrnec na chvíli i úplně sundat z plamene a nechat lehce zchladnout. Koblížky smažte dozlatova a nechte okapat na mřížce nebo v ubrousku.

Čokoládovou omáčku připravíte lehce ve vodní lázni. Nalámejte čokoládu a přidejte smetanu (vysokoprocentní nebo i šlehačku). Není potřeba ani moc míchat, jen stěrkou lehce zapracovat smetanu do čokolády. Podávejte koblížky s teplou čokoládovou omáčkou. K čokoládě se skvěle hodí maliny nebo v sezoně třeba třešně a višně.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku