500 g hladké mouky Babiččina volba
500 g vychlazeného másla
50 g změklého másla
3/8 l vody
2 lžíce octa
lžička soli
Na náplň:
250 g čerstvých malin
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
50 g cukru
1 vanilkový lusk
2 plátky želatiny
Na dokončení:
moučkový cukr
K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě fólie a rozválejte válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta rovněž vyválejte obdélník – dvakrát větší než obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo máslo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět ho rozválejte na úzký obdélník, složte ho a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.
K přípravě mille feuilles si nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
Těsto vyválejte na tenký plát a pokrájejte na obdélníčky 4 × 10 cm. Propíchejte je vidličkou a pečte asi 20 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Připravte si krém. Nejprve namočte želatinu do vody a nechte ji nabobtnat. Mléko vlijte do hrnce, přidejte vyškrábaná semínka z vanilky a pomalu přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a zašlehejte škrob. Za stálého míchání přilijte do žloutkové pěny asi polovinu horkého mléka. Pak z hrnce odstraňte lusk a přimíchejte žloutkovou směs. Znovu přiveďte k varu a vařte ještě asi 2–3 minuty. Směs nechte minutku odstát, slijte do čisté mísy a přidejte želatinu, míchejte a nechte ji zcela rozpustit. Nakonec zakryjte fólií a nechte zcela vychladnout. Vyšlehejte smetanu a přidejte ji do zchladlého krému.
Na upečené kousky listového těsta nanášejte zdobicím sáčkem krém, prokládejte malinami. Nejčastěji se servíruje mille feuilles se třemi patry těsta a dvěma patry krému. Je však na vás, jaký styl zvolíte.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.