Mazanec ze špaldy

Velikonoce
64 Mazanec ze špaldy

Ingredience

  • 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 500 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g cukru
  • 60 g droždí
  • 350 ml mléka
  • 100 g mandlí
  • 100 g rozinek
  • 15 g citronové kůry (nemusí být)

Postup

Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.

Po vzejití přidejte máslo, cukr a vajíčko a v robotu nechte vypracovat v hladké těsto. Ke konci hnětení přidejte mandle, rozinky a citronovou kůru.

Těsto poté vyjměte a vytvarujte do tvaru bochánku. Přikryjte ho potravinářskou folií a na teplém místě nechte odpočinout třeba půl hodiny.

Po uplynutí doby kynutí potřete bochánky vajíčkem rozšlehaným s mlékem a špetkou soli.

Takto připravené bochánky pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut. Správnou propečenost vyzkoušíme špejlí – zůstane-li po vytažení suchá, mazanec je hotový.

Vánoční soutěž
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku