Ingredience
- 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
- 500 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 250 g másla
- 2 vejce
- 250 g cukru
- 60 g droždí
- 350 ml mléka
- 100 g mandlí
- 100 g rozinek
- 15 g citronové kůry (nemusí být)
Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
Po vzejití přidejte máslo, cukr a vajíčko a v robotu nechte vypracovat v hladké těsto. Ke konci hnětení přidejte mandle, rozinky a citronovou kůru.
Těsto poté vyjměte a vytvarujte do tvaru bochánku. Přikryjte ho potravinářskou folií a na teplém místě nechte odpočinout třeba půl hodiny.
Po uplynutí doby kynutí potřete bochánky vajíčkem rozšlehaným s mlékem a špetkou soli.
Takto připravené bochánky pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut. Správnou propečenost vyzkoušíme špejlí – zůstane-li po vytažení suchá, mazanec je hotový.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.