500 g hladké pšeničné mouky
280 ml mléka
60 g másla
40 g cukru
2 vejce
9 g instantních kvasnic
9 g soli
mák na zdobení
Máslo rozpusťte v rendlíku. Jedno vejce rozšlehejte v misce. Troubu rozehřejte na 210 °C.
Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Přidejte mléko, vejce a másla. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.
Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby. Zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.
Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 60 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 25 až 30 minut kynout.
Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.