Máslové žemličky

Mák

Ingredience

500 g hladké pšeničné mouky

280 ml mléka

60 g másla

40 g cukru

2 vejce

9 g instantních kvasnic

9 g soli

mák na zdobení

Postup

Máslo rozpusťte v rendlíku. Jedno vejce rozšlehejte v misce. Troubu rozehřejte na 210 °C.

Do mísy robota prosejte mouku. Přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Přidejte mléko, vejce a másla. Do robota zasuňte hák na hnětení a začněte hnětat na nejnižší rychlost, aby se ingredience promíchaly (asi 2 až 3 minuty). Poté zvyšte rychlost na střední otáčky a hnětejte asi 8 až 10 minut. Těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy.

Uhnětené těsto přendejte do uzavřené nádoby. Zakryjte a nechte kynout asi 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

Jakmile těsto nakyne, ještě v nádobě ho pěstí pěkně splácněte a vyklopte na pracovní desku. Těsto rozdělte na dílky o hmotnosti 60 g. Každý dílek pak vytvarujte do tvaru kulaté bulky. Ty potom rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte asi 25 až 30 minut kynout.

Nakynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Plech s bulkami dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nejsou krásně vybarvené. Upečené žemle přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku